Färgplanering
Ett kraftfullt verktyg som påverkar hur vi upplever form och rumslighet. Viktigast är att alltid fråga sig:
”Vad ska färgen göra?”
Nedan följer några exempel som visar hur färgsättning påverkar rumslig upplevelse och vad färgen gör. Visualiseringarna är producerade under en färgplanering av en lägenhet i Göteborg.
Illusion och definition
När taket är mörkare upplevs rummet mer ombonat och rummet blir mer intimt. När karmar och dörr markeras i mörkare färg förstärks mötet mellan vägg och golv och rummet får tydligare konturer. Färgfältet över öppningen gör att den känns högre och den mjuka figuren skapar en illusion av ett rundat valv. Färgfält är även effektiva om man vill skapa avgränsningar i rum.
Fasta element
Fasta element och deras form kan antingen förstärkas eller försvagas med hjälp av färg. Kontrasten måste inte vara hög för att skapa en ny upplevelse (se bild i mitten) men ibland om man vill ha mer effekt kan en mörkare mer pigmenterad kulör få former att komma fram mer (se bild till höger). I detta exempel ser vi hur man kan separera och skilja ut element från varann, eller som i första bilden, få dem att smälta ihop / döljas.
Markera möten
Att markera mötet mellan golv, vägg och tak ökar tydlighet och definierar rummets dimensioner. Detta är av extra stor vikt i offentliga eller delade utrymmen där ljushetskontrast bör vara minst 0.40 enligt NCS (Natural Color System) mellan kontrastmarkeringen och den omgivande ytan. Detta för att skapa tillgänglighet för personer med nedsatt syn, men det är också värdefullt för allmänheten då det gör det lättare att orientera sig och få en bättre uppfattning av omgivningen. Vi tycker att denna markering av möten är eftersträvansvärd i de flesta miljöer och arbetar med att skapa tydlighet i alla projekt vi tar oss an.
Dela upp rumslighet
Dess två exempel visar på två sätt att gå till väga vid denna matplats. I alternativ ett ser vi att väggen bakom matplatsen samt en utskjutande vägg färgsätts. I alternativ två är istället hela det utskjutande väggpartiet färgsatt. Alternativ ett ger en inramning till matplatsen och gör den mer definierad. Alternativ två skapar ett fokus på det utskjutande partiet och skapar en separation som gör att blocket upplevs som ett mer fristående element. I alternativ två har den gammelrosa kulören även plockats upp i en tavla på väggen för att skapa ett sammanhang som ger ett mjukare möte.